Welkom
 Werkwijze
 Te huur
 Te Koop
 Referenties
 Links
 Contactgegevens
 Algemene Voorwaarden



Referenties

 

 In 1994 kochten we onze Mannborg, die voor het eerst gereed gekomen was op 7 november 1936. Lange tijd hebben we er veel plezier van gehad en heeft het dienst gedaan bij het spelen van voor ons geschikte muziekstukken, zangoefeningen, en zelfs een keer bij een getijdeviering (completen). De laatste jaren deden we er weinig meer mee, omdat de blaasbalg kennelijk kapot was. Hans Koster (zie elders in deze rubriek) bracht ons op de hoogte van het hand- en maatwerk van Arie Schüller, zodat wij sinds medio augustus 2013 weer met veel plezier onze 'Mannborg' bespelen, en er opnieuw zangoefeningen bij doen. Arie heeft er met veel toewijding aan gewerkt en dat vertaalt zich in ons plezier bij het gebruik van het instrument.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De restauratie van mijn tweeklaviers pedaalharmonium

 

Al vele jaren ben ik in het bezit van een tweeklaviers Mason & Hamlin, style 802 (zgn. Liszt-organ) pedaalharmonium uit 1899. Vanaf de tijd dat ik het heb is er nooit groot onderhoud aan gepleegd. Het instrument speelde wel maar het bovenklavier heb ik nooit prettig speelbaar gevonden. Snelle passages waren onmogelijk. De mechaniek 'liep' niet. In de loop der tijd is er wel een nieuw houten windkanaal geplaatst. Voorheen deed een wasdrogerslang als windkanaal dienst, maar die kon de druk niet aan. De laatste jaren kwamen er steeds meer kleine gebreken te voorschijn: ontstemmingen, registerknop los, hangers etcetera.

Omdat we gingen verbouwen was dit een mooie gelegenheid om het instrument eens grondig te laten nakijken en evt. restaureren. Uit de diverse offertes viel de keus op Arie Schüller. Hij heeft het instrument bekeken en ingeschat hoeveel werk en wat voor werk er aan gedaan moest worden. De windmotor moest ook geheel nagezien en gewikkeld worden. Tevens moest de motorkist aangepast worden, omdat het instrument op een andere plaats kwam te staan. Een plaats met weinig zijruimte. Arie heeft een nieuwe motorkist gemaakt en als het goed was zou alles op de millimeter passen.

Regelmatig ben ik naar Woerden geweest om de vorderingen te bekijken en later te beluisteren. Het was schitterend om te zien hoe het instrument opknapte, alleen het zien al. Een periode later was het ook te bespelen. Dat was een ontroerend moment. Zo fraai had ik het harmonium nog nooit gehoord! Wat een fraaie registers, wat een bassen in het pedaal, wat speelde het bovenklavier soepel. Zó was het instrument nog nooit geweest, ja, misschien bij aankoop in 1899.  Arie heeft het hele instrument uit elkaar gehaald en elk onderdeel in zijn handen gehad. Schoongemaakt, lopend gemaakt en het weer vakkundig in elkaar gezet. Alle onderdelen lopen gesmeerd, het is zeer goed gestemd en kan weer tientallen jaren met nog meer plezier bespeeld worden. Ik begreep dat dit Arie's eerste Mason & Hamlin pedaalharmoniumrestauratie was, maar hij heeft schitterend werk geleverd. Het harmonium staat precies op de millimeter op de plaats waar ik het wilde hebben, met een nog beter geluiddempende kist. Arie klasse!

 

Johan van Markesteijn, Ede (2011/2012)  

 

 

 

Geweldig! Wat ziet het harmonium er mooi uit. Het bankje vind ik ook
prachtig van vorm. De kleur is erg naar mijn zin, ik vind het precies
goed. Het loopt allemaal soepel en het geluid is mooi. Ik ben er erg
blij mee. Hierboven hebt u geschreven dat het harmonium alle aandacht
zou krijgen en dat is te zien en te horen. Dankuwel voor uw goede zorgen.
Met vriendelijke groeten,
Willemijn

-

-

-

-

-

-

-

 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

We hebben ons gepresenteerd op de Kerkenbeurs in Drachten. De stand werd goed bezocht en de diverse optredens op het Centraal Podium  werden zeer gewaardeerd. De aandacht die we kregen van Omroep Friesland en in de diverse kranten geeft wel aan dat we in een behoefte voorzien.

-

-

-

-

-

Het Scapino Ballet Rotterdam reisde in 2009 door het land met de voorstelling "Holland". Hierin wordt een harmonium gebruikt dat door mij weer aan de gang geholpen is.

Het is een Shipman, gebouwd ca. 1910 in Londen en heeft 2-2/5 spel.

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Bij een goede vriend stond al jarenlang een ongebruikt harmonium in een fraaie jugendstil kast: een Worcester Reed Organ. Helaas was het nauwelijks nog te bespelen, maar het instrument intrigeerde me. In mijn jeugd had ik les gehad op een harmonium en dat is de aanleiding geweest tot latere piano- en kerkorgellessen. Ik bespeel nu al weer vele jaren het orgel in een Protestantse gemeente. Om de diensten ook thuis te kunnen voorbereiden heb ik in 1992 een digitaal electronium aangeschaft. Maar het harmonium van mijn vriend had opnieuw

mijn belangstelling voor het “ouderwetse” huisorgel gewekt. Zoeken op het internet bracht ons in contact met Arie Schüller. Om een lang verhaal kort te maken: het electronium is de deur uit en heeft plaats gemaakt voor het harmonium dat door Arie weer in oude luister is hersteld en waaraan ik veel plezier beleef.

 

                                                           Hans Koster

-

Dini schreeft het volgende: "Ongeveer 45 jaar geleden schaften mijn ouders dit harmonium aan. Een schriftelijke orgelcursus (klavarskribo) werd voor mij besteld, echter na 5 lessen gaf ik de moed al op. Wel werd het orgel altijd bespeeld, door mijn vader en ook door mij. Wij hadden ons namelijk de "kunst meester gemaakt" met behulp van cijferakkoorden. Toen ik uit huis ging nam ik het orgel mee.
En ook bij volgende verhuizingen was er altijd een plekje voor. Afgelopen
jaar werd het moeilijk het orgel te bespelen. We gaven eigenlijk in eerste
instantie de schuld  aan de droge lucht in ons nieuwe huis, maar nadat we de
achterkant eraf gehaald hadden en het inwendige bekeken hadden, voelden we dat er scheuren in de blaasbalg zaten. We hebben er eerst zelf provisorisch
wat tape op aangebracht, maar dat hielp niet afdoende. Toen hebben we de
heer Schüller uitgenodigd voor een advies. We hebben daarna besloten het
orgel helemaal door hem op te laten knappen. En hiervan hebben we beslist
geen spijt! Het orgel klinkt en speelt weer erg goed. En ik heb er nu weer
zo'n plezier in, dat ik zelfs weer met die Klavarskribo-cursus (die ik
altijd bewaard had) ben begonnen".

-

Ik wil u laten weten dat ik zo blij ben met het gerestaureerde harmonium van mijn ouders. Elke dag oefen ik om de vaardigheden weer onder de knie te krijgen. Bij Johan de Heer in Sliedrecht vond ik mijn oude studieboeken terug en Het muziekale alphabet waar ik vroeger graag uit speelde. Vond ik wel een klein wonder en een stimulans des te meer om ook echt aan de slag te gaan.
Nogmaals heel hartelijk dank voor uw inzet en het resultaat wat getuigt van vakmanschap.

Vriendelijke groet, Anneke   

-

IN OUDE LUISTER HERSTELD…

 Al  jaren stond het harmonium van een familielid achterin mijn klas (VO); een enkele keer speelde ik erop (uit Fiegee  en natuurlijk ook de psalmen van Worp), maar iedere keer kwam ik er bezweet vanaf…..  heel hard trappen voor een beetje geluid!  Het harmonium had duidelijk last van “kortademigheid”…

November 2007 hoorde ik op de jaarvergadering van  de HVN hoe een harmonium ook kon klinken. Een oude (bijna “kapotgetrapte”) liefde bloeide op…

Ik ontmoette daar  Arie Schüller, en kreeg een indruk van zijn restauratiekunst…

Verder niet geaarzeld en gewoon mijn instrument ter restauratie aangeboden…

En nu? Het harmonium staat nu bij ons in huis “op een ereplaats”  en wordt regelmatig bespeeld door mijn vrouw Annerose en mij. We genieten van de mooie, volle klank  en van de “lange adem” die het harmonium nu weer heeft en hopelijk met ons als bespelers nog lang zal houden...

 “Alles wat adem heeft love de Here!”

 En….  Arie:  BEDANKT !!!     -   september 2008    -   Leen Korporaal, Barneveld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels heeft het ook al dienst gedaan bij twee concerten: Op 17 augustus in Antwerpen in de Kapel van de Zwartezusters tijdens de jaarlijkse  orgelwandeling en op 4 oktober in de Joriskerk in Amersfoort bij het 50-jarig jublileum van "de Orgelvriend".

Thijs: "Ik heb mijn Mannborg harmonium gebruikt tijdens de Fine Fine Music Tour in 2007/2008 met de band Johan. Wij speelden acoustisch en het portable harmonium dat helemaal werd gereviseerd door Arie heeft perfect dienst gedaan."
Zie: http://www.watdoetduijf.nl/ en http://www.johan4all.com/

      

"Het orgel, dat op zolder staat, is zo zwaar", zeiden de mensen die hielpen verhuizen: "mogen we het uit elkaar halen?"

"Dat is goed" zei de eigenaar, vertrouwde erop dat het goed kwam en ging andere zaken regelen. Eerst maakten ze alle schroeven los. Maar omdat de kast gelijmd en geschroefd was, gaf dat geen resultaat. Uiteindelijk hebben ze hem met een bijl en een voorhamer klein gekregen. Zelfs de klep was in een aantal delen uiteen gevallen.

Het is een hele klus geweest maar nu staat hij er weer netjes bij en de eigenaar heeft er weer heel veel plezier van.